Case
Lajkamaten
Lajkamaten är ett användarvänligt feedbackverktyg som har utvecklats för att förbättra skolors måltidsverksamhet. Målet är att främja en bättre måltidsplanering, minska matsvinn och öka elevernas intresse för maten, med en övergripande strävan att fler elever ska äta sig mätta och öka sin förståelse för mat och hälsa. Genom Lajkamaten kan användare följa röstningar och läsa de dagliga kommentarerna om måltiderna. En av huvudmålsättningarna är att bygga broar mellan måltidsverksamheten och pedagogiken, skapa engagemang och sätta fokus på maten. För att uppnå detta har vi utvecklat två centrala användargränssnitt:
Gränssnittet för elever
Via ett användarvänligt gränssnitt kan eleverna betygsätta och kommentera på den maten de ätit i skolan. Fokus har legat på att då det att kännas kul att deltaga och att känslan skall vara att man faktiskt kan påverka vilken mat som serveras. Eleverna kan även kryssa för vilken rätt de föredrar att äta dagen efter, så att mängden mat som lagas kan anpassas efter vad eleverna föredrar.
Process
Vår arbetsprocess involverade workshops där vi tillsammans med projektgruppen diskuterade och utformade funktionaliteten som skulle inkluderas. Genom att använda mockups och wireframes kunde vi tydligt visualisera de önskade funktionerna och målen för projektet.
I första skedet utvecklades en PoC (proof of concept) som testades på några få skolor för att se hur väl eleverna förstod hur de skulle använda funktionerna. Sedan gjordes en utvärdering och vi hittade lite justeringar för att förbättra både för administratörer och elever.
Itiden har utvecklat och tagit fram design både till ett administrationsgränssnitt för måltidsplanerare/administratörer och dessutom själva gränssnittet för elever. För eleverna har det funnits ett stort fokus på användarvänlighet och att se till att det fungerar enkelt och tydligt.
Gränssnittet för måltidsplanerare
Måltidsplanerare är specialiserade måltidspersonal som samarbetar med distrikt, skolor, klasser och hanterar röstningsresultat samt kommentarer. Deras gränssnitt är skräddarsytt för att underlätta deras arbete och omfattar olika administrativa uppgifter.